Źródła witaminy C – witamina C, a właściwie kwas askorbinowy, to prosty związek, bez którego nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Niestety organizm człowieka nie potrafi jej syntetyzować, dlatego niezbędne jest regularne dostarczanie tej witaminy w codziennej diecie. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, skąd pochodzi witamina C i które produkty są szczególnie odpowiednie do stosowania.
Jakie jest źródło witaminy C?
Niedobór witaminy C może prowadzić do wystąpienia szkorbutu. Choroba jest poważna w krajach skandynawskich, ponieważ ludzie nie mogą jeść świeżych owoców i warzyw przez większą część roku. Dziś choroba jest rzadka, ponieważ nie jest trudno o witaminę C w diecie. Warto wiedzieć, że wchłanianie witaminy C odbywa się poprzez transport aktywny, a więc organizm wchłania od 70% do 80% przyjętej dawki. Wchłanianie następuje w dwunastnicy i proksymalnej części jelita cienkiego. Więc gdzie możemy znaleźć witaminę C?
Pietruszka
Pietruszka jest doskonałym dodatkiem do zup i wielu smaków dań głównych. Jest doskonałym źródłem witaminy C i karotenu. Dlatego wspiera układ odpornościowy i korzystnie wpływa na wygląd naszej skóry. Ponadto ma właściwości moczopędne i antyseptyczne oraz wspomaga leczenie schorzeń dróg moczowych. Pietruszkę można dodawać nie tylko do zup i sosów, ale także do koktajli i soków.
Dzika róża
Dzikie róże spożywa się głównie w postaci rozmaitych przetworów i nalewek. To niesamowity krzew o cennych właściwościach wielu żywych organizmów, a także o wysokich walorach estetycznych. Owoce dzikiej róży zawierają wysoki poziom witaminy C. Dzika róża jest stosowana w leczeniu niestrawności, bólu gardła, problemów skórnych i zapalenia żołądka i jelit.
Żurawina
Pyszna żurawina zawiera również sporą ilość witaminy C. Tak więc owoc ten pomaga wspierać układ odpornościowy organizmu i zwalczać choroby dróg moczowych. Szczególnie chroni nerki i pęcherz moczowy. Żurawina ma właściwości antybakteryjne, dzięki czemu można je stosować w lekach na kamicę nerkową i zapalenie pęcherza moczowego. Możesz jeść na sucho lub na świeżo. Stanowi doskonałe uzupełnienie dań mięsnych i serów. Świetnie nadaje się również na przetwory.
Ananas
Gdzie jest jeszcze witamina C? Oczywiście soczysty ananas jest świetnym składnikiem sałatek owocowych czy dań mięsnych. Jest to pyszny owoc, a także zawiera dużą ilość witaminy C. Składniki odżywcze tego owocu wspomagają proces gojenia się ran i złamań, a także wspomagają trawienie.
Kiwi
Kiwi to pyszny i bardzo zdrowy owoc oraz doskonałe źródło kwasu askorbinowego. Kiwi pomaga wzmocnić odporność i zwalczać infekcje, zapobiega również depresji i ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Co ważne, ma niski indeks glikemiczny, więc mogą go spożywać również diabetycy.
Papaja i Mango
Owoce te są świetnym dodatkiem do koktajli, soków i sałatek. Dodatkowo zawierają dużo cennego kwasu askorbinowego. Papaja zawiera dwukrotnie większą dzienną ilość witaminy C, podobnie jak mango. Warto więc dodać te egzotyczne zdrowe owoce do swojej diety.
Truskawka
Truskawki to kolejne źródło witaminy C. Ponadto zawierają inne ważne dla funkcjonowania organizmu składniki odżywcze, a mianowicie kwas foliowy, magnez i mangan. Truskawki mają właściwości moczopędne, zapobiegają zaburzeniom dróg moczowych i pomagają leczyć niektóre schorzenia.
Brokuły i Kalafior
Warzywa takie jak brokuły i kalafior również zawierają kwas askorbinowy. Brokuły mają właściwości przeciwnowotworowe dzięki obecności sulforafanu. Warto jednak pamiętać, aby nie poddawać go zbyt dużej obróbce termicznej, ponieważ spowoduje to utratę składników odżywczych. Kalafior to warzywo wspierające odporność, które podobnie jak brokuły ma właściwości przeciwnowotworowe.
Papryka cayenne
Słodka papryka i papryka cayenne nie tylko świetnie smakują, ale także poprawiają profil odżywczy dania. Papryka to bardzo zdrowe warzywo, które dostarcza sporą ilość różnych witamin. Możesz go upiec, zjeść na surowo lub ugotować.
Witamina C – Gdzie jest najwięcej?
Gdzie jest największa ilość witaminy C, czy to naprawdę duża dawka cytryny? Wbrew pozorom cytryny nie są bogate w kwas askorbinowy. Do najliczniejszych należą: pietruszka, niedojrzałe orzechy włoskie, dzika róża, czarna porzeczka, lucerna, igły sosnowe i świerkowe, jagody głogu i brokuły. Cytryny zawierają od 40 do 60 mg witaminy C, a pomarańcze od 30 do 50 mg w 100 gramach. Warto pamiętać, że kwas askorbinowy jest bardzo niestabilny, więc pod wpływem ciepła, światła lub powietrza szybko się rozpada.